Terapie autism prin sport și mișcare

terapie autism

Încă de mici, trebuie să ne încurajăm copiii să iubească sportul și mișcarea. De ce? Beneficiile aduse sănătății lor fizice și mentale sunt numeroase, iar integrarea sportului în rutina zilnică și mai târziu, în stilul lor de viață, va face din ei niște adulți mult mai fericiți și mai siguri pe forțele lor.

Vara a adus zile lungi și călduroase, iar noi trebuie să avem grijă că cei mici vor face suficientă mișcare. La CONIL, atelierele de sport și mișcare au loc săptămânal alături de profesori specializați.

O luptă prea puțin știută

Pentru copiii cu autism, mișcarea nu este cel mai simplu lucru. Noi  suntem conștienți de acest lucru. Din cauza problemelor înăscute, a fricii noastre ca aceștia să nu se rănească, a lipsei de incluziune în activitățile de sport în grup sau a facilităților propice pentru ei, copiii cu autism ajung să fie excluși și privați de la această bucurie gratuită.

În aceste condiții, noi ca părinții trebuie să-i încurajăm pe cei mici să participe la diferite activități sportive.  Să-i ghidăm spre sportul care este potrivit pentru aceștia și pe care îl practică cu plăcere.

Obstacolele pe care copiii cu autism le întâmpină

Există două impedimente de bază care îngreunează posibilitatea copiilor cu autism de a realiza activități sportive la fel ca ceilalți copii. Lipsa unui cadru sigur și potrivit nevoilor lor în care aceștia pot practica activități sportive. .

Lipsa de mișcare duce la consecințe negative în viața copiilor cu autism

Destul de rar întâlnite sunt mediile organizate în care copiii cu autism se pot aduna pentru a practica un sport. Lipsa de facilități potrivite pentru acești copii duc la consecințe negative precum excluderea acestora și ignorarea nevoilor lor sociale.

Un efect al acestei lipse de organizare este alternativa de a petrece timpul în casă, jucându-se jocuri pe Internet, fără vreun fel de activitate fizică. Această alternativă este tentantă și ușor de realizat. În perioada de dezvoltare, copii cu autism au nevoie să socializeze, să exploreze și să exprimenteze. Inactivitatea poate duce la probleme legate de sănătate, atât fizică cât și mentală, precum creșterea în greutate sau stări de anxietate.

Beneficiile sportului pentru copiii cu autism

Cu un program adaptat și multă răbdare, putem obține rezultate uimitoare! Câteva dintre beneficiile sportului pentru toți copiii: creșterea încrederii în sine, dezvoltarea abilităților de relaționare și de lucru în echipă. De asemenea, ca terapie pentru copiii cu autism, sportul este o ocazie de socializare. Formarea de noi prietenii, îmbunătățirea sănătății emoționale, integrare mai rapidă în grupuri sunt doar câteva dintre beneficii. De asemenea, copiii cu autism ce practică un sport vor lucra prin joc la dezvoltarea motricității, a atenției și a coordonării, un control mai bun asupra greutății. toate acestea conducând la o îmbunătățirea stării generale de sănătate a copilului cu autism.

Care sunt sporturile potrivite pentru copiii cu autism? Toate!

Urmează vacanța de vară, acest lucru însemnând vreme caldă și multă dorință de a fi în aer liber. Printre sporturile recomandate pentru copiii cu dizabilități se numără: înotul, mersul cu bicicleta, fotbalul, handbalul, gimnastica, baschetul, tenisul sau chiar ridicarea de greutăți pentru cei mai curajoși.

Copiii cu nevoi speciale care au oportunitatea de a se bucura de practicarea sportului au stima de sine mai crescută și dobândesc sentimente de apartenență și de reușită, iar noi la CONIL suntem conștienți de acest lucru.

Activitățile sportive la CONIL

Săptămânal, la Centrul de terapie CONIL, se organizează Atelierul de sport și mișcare, coordonat de profesorii de educație fizică care au elaborat programe complexe pentru copiii cu diferite dizabilități adaptate nevoilor lor – inclusiv în timpul vacanței de vară. Aici găsiți mai multe informații cu privire la activitățile Centrului de zi pentru copii cu dizabilități CONIL.

Pentru orice întrebari puteți să ne contactați pe e-mail sau pe platformele noastre de social media Facebook, LinkedIn sau Instagram.

 

No Comments

Post a Comment

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?