Teama copiilor fata de halatul alb si vizita la cabinetul medical

Teama copiilor de halatul alb

Pentru copii, teama reprezintă un sentiment absolut normal și natural. Deseori, teama micuților se naște din pricina fricii de necunoscut. Aceasta se manifestă, în foarte multe dintre cazuri, la contactul cu cabinetul medical. Cu toate că albul halatului medical simbolizează pacea, echilibrul și puritatea, copiii intră în cabinet temători, anxioși, neștiind ce se va întâmpla. Pentru a putea trece peste acest mic impediment , atât doctorul cât și asistenta medicală trebuie să capete cât mai repede încrederea copiilor. Există câteva metode prin care personalul medical reușește să facă acest lucru: prin explicarea procedurilor ce urmeaza a fi efectuate, printr-o atitudine pritenoasă, empatică, cu zâmbetul pe buze, sau chiar prin lăudarea pacientului.

Din experiența mea ca asistent medical, în cadrul Școlii Gimnaziale CONIL, trebuie să recunosc faptul că a lucra cu copii cu nevoi speciale reprezintă o provocare în fiecare zi. Acest domeniu mi-a ridicat o mulțime de întrebări și griji cu privire la reacția pe care ei o vor avea ori de câte ori vor avea nevoie să treacă pragul cabinetului medical. Mă îngrijoram la gândul că nu voi face față, că mă vor lua pe nepregătite reacțiile lor spontane, că mă vor copleși emoțiile, însă m-am înșelat. Conexiunea pe care am reușit să o leg cu ei mi-a depășit așteptările. S-au atașat de mine încă din prima clipă, iar ideile mele creative și personalitatea prietenoasă m-au ajutat să le câștig pe deplin încrederea.

Am învățat încă din prima zi de lucru că, toți copiii CONIL sunt plini de magie! Cu cât stau mai mult în preajma lor, cu atât mă încarc cu mai multă energie pozitivă, zâmbete și voie bună. Vizita lor la cabinetul medical a devenit o activitate plăcută, lipsită de frică și opoziție. Împreună râdem, glumim, vorbim ca între prieteni, iar ei se simt stăpâni pe sitiuație și foarte încrezători în procesul medical. Halatul alb nu îi sperie absolut deloc!

 

Aceasta este încă o dovadă că, în relaționarea cu un copil cu nevoi speciale, buna comunicare este cheia succesului. După ce vizita mea de dimineață prin fiecare clasă a devenit parte din rutina lor zilnică, aceștia par și mai interesați de starea lor de bine și de aparatura medicală cu care intră regulat în contact. Curiozitatea și entuziasmul lor mă amuză și mă binedispune ori de câte ori mă asaltează cu întrebări precum: Ce face aparatul acesta? Ce este temperatura? Mergem să ne spălăm pe mâini?

Personal, consider că răbdarea, buna comunicare și micile jocuri interactive pot face minuni în cabinetul medical! Copiii, atât cei tipici cât și cei cu nevoi speciale, merită un tratament medical cât se poate de prietenos și blând. Halatul alb nu trebuie să provoace frica niciunui micuț, ci să reprezinte capa unui supererou .

Asistent medical Laura Vasilescu

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?