Somnul la copii. Cum ii putem ajuta pe micuți să doarmă?

somnul la copii

Cât de important este somnul la copii? Atât pentru ei cît și pentru noi, adulții, somnul reprezintă o componentă extrem de importantă în dezvoltarea creierului  şi a condiţiei fizice.

La copii, somnul constituie activitatea principală a creierului la vârsta timpurie a acestora, insă , de multe ori , stabilirea unui program/ rutine de odihnă la grădiniţă , poate fi dificilă pentru educatori dar şi pentru părinţi acasă.

Nevoile de somn ale copilului sunt diferite, aşa cum diferă şi rutina somnului. În fucție de vârstă, numărul orelor de somn pe zi trebuie să fie cuprinse în următoarele intervale:

  • un bebeluş (cu vârstă sub 1 an) – 12-18 ore
  • un copil cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani – 11-14 ore
  • un copil cu vârstă cuprinsă între 3-5 ani – 10-13 ore
  • un copil cu vârstă cuprinsă între 6-12 ani – 9-12 ore

Somnul este una dintre nevoile primordiale ale copilului astfel încât trebuie să existe o bună comunicare între educatori și părinți în ceea ce priveşte rutina de somn a micuților.

 

Cum putem asigura nevoia de somn a micuțului, chiar și la grădiniță?

 

Conform specialiştilor în educaţie timpurie, programul de somn de acasă , trebuie continuat si la creşă/ grădiniţă.

Această rutină, desigur, trebuie să respecte particularitățile fiecărui copil, fiindcă…nu-i aşa?!…cu toţii suntem diferiți!! Niciun copil nu trebuie forţat să doarmă, dacă acesta nu doreşte, tocmai din acest motiv.

 

Somnul la copii. Tehnici pentru a ajuta un copil sa doarmă?

 

În primul rând este importantă intensitatea luminii!

De ce?

Melatonina este hormonul „cheie” în inițierea şi producerea somnului, aceasta fiind secretată de creier atunci când este întuneric în cameră.

Dacă am creat deja acest ambient în clasă (sau acasă) , vă pot sfătui , chiar din propria experiență, să folosiți un obiect drag/ familiar copilului, care poate fi introdus în rutina acestuia de somn.

În cazul copiilor mei, a fost simplu…

Tiguț si Ninu sunt frânți deja…Haideți să îi aşezăm pe pernă pentru a se putea odihni!”

La noi…un real succes, aşa cum vă spuneam, fiindcă cei doi protagonişti ai poveştii erau atât de obosiți , încât au adormit si „părinții lor” ( Ilinca si Damian- puişorii mei).

O altă metodă carefuncționează la copii, este aceea de a folosi uleiuri naturale. Acestea se pun intr-un aparat (vaporizator) care pulverizeaza aceste uleiuri esenţiale în camera copilului, ajutându-l să se liniştească.

De asemenea, muzica ne poate ajuta la calmarea micuților!

Dacă nu ştiați deja, putem folosi muzică ambientală , aşa zisa muzică albă , care are ca scop diminuarea zgomotelor de fundal ce pot apărea în apropierea camerei copilului, şi îl poate calma (ca de exemplu „sunetul ploii”).

Ei bine…vă mai amintiţi tărâmul acela fermecat, unde trăiau prinţi şi prințese? Dar castelele de turtă dulce? Ştiam eu că nu ați putut uita vreodată poveştile copilăriei!

La fel se întâmplă şi cu cei mici, ba chiar sunt convinsă că nu vor refuza vreodată să asculte o nouă aventură a eroului lor preferat, sau a zânei bune!

Citindu-le înainte de somn, îi ajutăm de asemenea să se relaxeze, pe lângă faptul că dăm startul unor vise magice!

 

Pentru a fi mereu la curent cu activitate noastră, vizitează site-ul conil dar și pagina de Facebook a Asociației CONIL!

 

 

 

 

No Comments

Post a Comment

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?