Prima ediție a Forumului Național Paralimpic, un eveniment de succes

Cu bucurie și entuziasm am luat parte ieri, 20 mai 2020 la prima ediție a Forumului Național Paralimpic organizat de Ministerul Tineretului și Sportului  în parteneriat cu Comitetul Național Paralimpic și Comitetul Olimpic si Sportiv Român.

Obiectivul acestui eveniment a fost acela de a promova susținerea sportivilor cu dizabilități. În cadrul Forumulului, s-a realizat o radiografie a situației actuale a paralimpismului național în raport cu cel mondial, reliefându-se un plan de dezvoltare și de integrare a acestuia în contextul mai amplu al sportului olimpic.

  “Avem potențial, dar nu avem organizarea și cadrul potrivit pentru ca aceste resurse să susțină performanța. Ministerul Tineretului și Sportului își asumă, pentru prima dată cu adevărat, un rol de promovare activă a sportului paralimpic. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a dezvolta acest segment al sportului. România are oameni minunați, are sportivi talentați, are resurse pentru a-i susține. Haideți să integrăm toate aceste date într-un sistem funcțional care să ofere rezultate! Vă garantez că putem ajunge departe!” (Eduard Novak – Ministrul Tineretului și Sportului)

Ministrul Tineretului și Sportului va propune un plan aplicat de măsuri care urmează a fi implementate, în colaborare cu toți factorii implicați în fenomenul paralimpic, plan ce are ca obiectiv clasarea României în topul primelor zece țări până în 2032, ca număr de medalii la Jocurile Paralimpice. Printre acestea, realizarea unei infrastructuri sportive accesibile, prin înființarea unor secții dedicate persoanelor cu dizabilități la nivelul cluburilor sportive, cu obiectivul de a atinge un procent de cel puțin 20% sportivi legitimați paralimpici.

Planul de măsuri include încurajarea și stimularea federațiilor sportive să se ocupe în mod real de sportivii paralimpici, prin alocarea de resurse financiare dedicate, crearea unui program de vouchere dedicat pentru persoanele cu dizabilități care aleg să se legitimeze și să practice un sport în cadrul unui un club sportiv, folosirea Programului Generația 28, creat anul trecut pentru susținerea copiilor, juniorilor, tinerilor și persoanelor cu dizabilități, pentru a oferi o modalitate suplimentară de finanțare a acestui sector, încheierea unor protocoale de colaborare cu Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, pentru a beneficia de sprijin la nivelul fiecărui județ, și o colaborare mai eficientă cu Comitetul Național Paralimpic, al cărui rol va crește în dezvoltarea segmentului pe care îl gestionează.

Evenimentul a fost deschis de Cristian Ghiță, Subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, iar printre vorbitorii remarcabili au fost Maria Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Florica Cherecheş, preşedintă a Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, Sally Wood Lamont, președintă a Comitetului National Paralimpic, precum și sportivii cu nevoi speciale Ciprian Anton și Filip Ghiorghi.

Printre invitați s-au aflat și reprezentanți ai unor importante ONG-uri naționale, cu activitate recunoscută în domeniul susținerii persoanelor cu dizabilități, sportivi români cu nevoi speciale care au obținut medalii și distincții pentru performanță la nivel mondial, reprezentanti ai Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, președinți și vicepreședinți ai federațiilor sportive care au acordat până acum o atenție sporită sportivilor cu nevoi speciale, directori de cluburi sportive din București și județul Ilfov, precum și reprezentanți ai presei centrale.

Ne-am bucurat să o revedem pe doamna Elena Nicolau și pe colegii săi de la Atelierul de vise dar și pe bunul nostru prietenTheo Matican alături de antrenorul său, dr. Sorin Matican.

Sperăm ca acest eveniment să reprezinte primul pas în direcția sprijinirii copiilor, tinerilor și persoanelor cu dizabilități de a practica sportul și de a îți învinge propriile limite, devenind exemple pentru noi toți.

 

No Comments

Post a Comment

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?