Plictiseala la copii. Cum o combatem?

Plictiseala la copii

Cum combatem plictiseala la copii?

Un lucru de care trebuie sa tinem cont cu totii in educatia copiilor (atat parintii, cat si profesorii) este ca trebuie sa avem grija ca interesul lor pentru ceea ce se intampla in jur sa nu scada niciodata.

In ultimul timp, toti parintii isi antreneaza copiii in cat mai multe activitati, de teama de a nu se plictisi. Insa ce este plictiseala? Si cum ii afecteaza ea pe copii?

Plictiseala constituie o emoţie complexă, care influenţează calitatea vieţii şi funcţionarea socială a copiilor.

Psihologul D. David afirmă că plictiseala reprezintă un predictor (uneori cauză) pentru o serie de probleme psihologice. De asemenea, aceasta apare ca simptom în unele tulburări psihologice, spre exemplu, în depresie, şi poate fi o cauză semnificativă pentru comportamente disfuncţionale.

Plictiseala poate fi determinată de factori externi (caz în care strategiile adulţilor, sarcinile, mediul necesită schimbări) sau de factori interni (copilul trebuie să înveţe cum să îşi gestioneze starea emoţională, adică să dobândească abilităţi de gestionare a plictiselii.

Desi plictiseala este o emotie predominant negativa, ea poate fi interpretata pozitiv. De ce? Pentru că plictiseala ii pote ajuta pe copii sa isi stabileasca noi scopuri, ii impulsioneaza sa exploreze si sa devina creativi. Plictiseala funcţionează ca semnal, anunţând că este timpul să se comute spre activităţi noi.

In cazul plictiselii in randul copiilor, tot mai multi psihologi, educatori, cercetatori si specialisti atrag atentia asupra lipsei de timp a copiilor cu ei insisi. Adica acel timp in care sa nu fie supraincarcati cu diverse activitati sau in care stau in fata unui dispozitiv electronic pe care se joaca, socializeaza, invata etc. Acel timp in care copiii sa stea cu gandurile lor, sa viseze cu ochii deschisi, sa se plictiseasca si sa descopere ceea ce le place si ii intereseaza cu adevarat.

Plictiseala poate stimula creativitatea si alte procese cognitive si ii ajuta pe copii sa descopere ce le place

Cand suntem in starea de plictiseala, adulti si copii deopotriva, mintea este libera sa vina cu idei si solutii. Problemele își pot găsi rezolvarea!  In cazul copiilor, care sunt curiosi si mereu in cautare de lucruri care sa le atraga si mentina interesul, mintea lor va cauta si va dezvolta idei noi de jocuri si activitati. E foarte probabil ca dupa un timp de plictiseala, cei mici sa devina mai inventivi si sa vina cu solutii foarte creative si originale la plictiseala lor. Astfel, sunt stimulate imaginatia, abilitatea de a rezolva probleme, gandirea creativa.

Concluzia?

In concluzie, este important să le oferim copiilor modele funcționale în ceea ce priveşte gestionarea plictiselii. De ce? Deoarece ei imită persoanele la care au acces, iar familia şi personalul didactic constituie repere fundamentale. In acelasi timp, nu trebuie sa le supraincarcam programul. Copiii, ca si noi, adultii, au nevoie de timp liber in care sa se recreeze si sa se destinda.  Sa nu uitam ca in ultimul timp, scoala a devenit “un loc de munca cu norma intreaga”. De aceea acel timp de relaxare este absolut necesar pentru buna functionare a copiilor, ca indivizi.

 

Poți afla mai multe detalii de pe pagina noastră de Facebook sau de pe site-ul CONIL. 

 

No Comments

Post a Comment

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?