
Copiii își manifestă în permanență nevoia de învățare prin descoperire, de a dezvolta ceva nou și a înțelege lumea. Jocul a fost dintotdeauna începutul cunoașterii. Suntem înconjurați de rutine,însă cea mai importantă dintre acestea ar trebui să fie învățarea. Și cum poate fi mai plăcută aceasta, dacă nu prin joacă! Părinți, voi știți să mai fiți copii? Fie că este vacanță, weekend sau pur și simplu o zi că oricare alta, ar trebui să existe întotdeauna un timp pe care să îl petreceți alături de copiii voștri. Este un timp în care trebuie să îmbinați activitățile formative cu bucuria jocurilor,a distracției, a relaxării. Oare știm cum, cât și când se joacă cei mici ?
Uneori considerăm că distracția copiilor este doar…a lor. Ne implicăm când sunt activități ,,serioase’’, dar în acest fel pierdem ocazia de a face parte din viața lor, exact atunci când aceștia au parte de bucurie și motivație profundă. Dacă copilul vă invită în jocul lui, nu trebuie să ezitați să faceți parte din acele momente și să vă jucați din tot sufletul . Ca părinte,dacă o să căutați adânc în lăuntrul dumneavoastră o să găsiți mereu acea cale care să va ofere doza de imaginație necesară momentului de joacă respectiv.
Bineînțeles, nu există o rețetă concretă, însă părinții ,,suficient de buni’’ întotdeauna vor fi interesați de modul în care își petrec copiii copilăria și nu de cum o să fie copilul atunci când o să ajungă adult. De altfel, deși preocuparea pentru viitor rămâne o prioritate, este bine să trăim relația părinte-copil în prezent .Acești părinți folosesc drept instrumente de educație reflecția,empatia și răbdarea.
Ar putea fi o idee bună să gătiți împreună,să faceți o prăjitură și să vedeți ce se întâmplă dacă puneți un ingredient în plus sau dacă omiteți, un altul. Folosiți-va de situații cu care ne întâlnim zi de zi ca mod de a experimenta și de a îi învața să ia decizii în cunoștință de cauză și în alte situații cu care se vor confrunta.
De fiecare dată, propune-i lucruri și implică-te activ în joc. El nu își dorește să te comporți asemenea unei marionete care face doar ceea ce el spune.
De exemplu;,,Observ că vrei din nou să ne jucăm cu mașinuțele/păpușile etc, ca și ieri. Am putea la fel de bine să facem un puzzle, ce zici?’’
,,Joaca este temelia pe care se construiesc toate achizițiile și cunoștințele, este baza pe care adultul de mâine este clădit.’’
De ce este atât de important jocul?
- îi ajută pe cei mici să observe și să înțeleagă reacțiile și sentimentele celorlalți;
- dezvoltă creativitatea;
- ajută la menținerea unei bune condiții fizice;
- din punct de vedere social,ajută copilul să înțeleagă munca în echipa,să colaboreze,să facă compromisuri, să rezolve conflicte, să împartă și să îi înțeleagă mai bine pe ceilalți.
Într-o lume perfectă, părinții nu ar trebui să se simtă prea ocupați sau obosiți să se joace cu cei mici. Desigur, perfecțiunea nu există, însă măcar putem să luăm totul în joacă, astăzi alături de copiii noștri, și vom putea fi un exemplu demn de urmat pentru adulții de mâine.
CAMELIA PETRE-EDUCATOR