MESERIA DE PĂRINTE DE COPIL SPECIAL

Școala Primară CONIL, nivel primar și preșcolar oferă o educație de calitate tuturor copiilor, acordând șanse egale și copiilor cu cerințe educaționale speciale

Viața de părinte – o aventură specială

Să fii părinte este o călătorie incredibilă și emoționantă, plină de momente care îți umplu inima de bucurie și mândrie. Cu toate acestea, când devii părinte, fiecare zi poate deveni o adevărată provocare. Astăzi, vom explora meseria de părinte special și cum putem susține acești eroi ai vieții cotidiene.

Responsabilitatea de a fi părinte

“Meeseria” de părinte este grea. Momentul așteptat cu nerăbdare de întreaga familie este acela în care un bebeluș intră în viața ta. Atunci când devii mamă sau tată, te confrunți cu o frică și o responsabilitate fără margini. Într-o clipă, realizarea că ești responsabil pentru o altă viață te poate copleși. Simți că trebuie să crești și să înveți într-o zi cât alții în zece ani. Este o misiune pe care te temi că poate nu o vei îndeplini niciodată.

Dacă ar veni copilul cu un manual de instrucțiuni, probabil că rolul părinților ar fi mai ușor. Spune psihoterapeutul Ana Dumitrascu. Părinții se străduiesc să fie buni părinți, dar adesea se confruntă cu provocări neașteptate. Părintele bun nu este cel care face totul ca la carte, pentru că viața de zi cu zi aduce provocări neașteptate. Există părinți ai copiilor speciali, care se confruntă cu autism sau alte tulburări de dezvoltare, și care depun eforturi uriașe pentru a depăși provocările cotidiene.

Părinți de copii speciali – eroi cu răbdare și înțelegere

Copiii speciali se confruntă cu deficiențe senzoriale care îi împiedică să se concentreze la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dar sprijinul principal pentru acești copii vine de la părinții lor. Acești părinți încearcă cu mult efort și răbdare să înțeleagă trăirile și să găsească modalități de a-i ajuta. Unii au fost avertizați de medici cu privire la riscurile în timpul sarcinii sau au aflat după naștere că au un copil special. Alții au primit diagnosticul la vârsta de doi sau trei ani.

Oricum ar fi, este o provocare extraordinară pentru o familie să se adapteze la această realitate. Probleme precum autismul, ADHD-ul sau sindromul Down aduc cu ele provocări și suferințe pe care părinții le depășesc cu calm, înțelegere și sprijin. Este normal ca după aflarea diagnosticului, părinții să se simtă frustrați, speriați sau chiar depresivi.

Sprijin pentru părinții ce au copii speciali

Cum putem să sprijinim acești părinți eroi? Există mai multe moduri, fizice și morale. Poți să le oferi un telefon și o vorbă bună, pentru că chiar și aceasta pot face minuni. Uneori, familiile cu copii speciali se simt izolate și apreciază orice ajutor din exterior.

În multe cazuri, copiii beneficiază de ajutorul fundațiilor care, la rândul lor, au nevoie de sprijin pentru a funcționa.  De asemenea, arată-le sprijinul și înțelegerea pe care le merita acești părinți eroi.

Învață și comunică

Cei din jur, care nu înțeleg situația, pot pune întrebări incomode sau neinspirate. În loc să te simți rănit, explică-le cu răbdare și înțelegere. Ei nu știu ce înseamnă să fii părinte special și nu cunosc contextul în care trăiești zi de zi. Educația și comunicarea sunt esențiale.

Sărbătorește reușitele mici

Părinții speciali pun mai multă pasiune în tot ceea ce fac și aceasta face viața lor mult mai interesantă. În ciuda provocărilor, reușesc să găsească bucurie în reușitele mici ale copiilor lor. Fie că este vorba de primul cuvânt, o propoziție, un zâmbet sau o îmbrățișare, aceste victorii mici merită sărbătorite cu cei care te iubesc și cu copilul tău.

Apel la consiliere parentală

Consilierea parentală poate fi o resursă valoroasă pentru a învăța cum să susții copilul în dificultate, cum să rezolvi problemele de comportament și cum să dezvolți o relație armonioasă cu el. Acest proces stimulează autocunoașterea, reduce stresul și dezvoltă încrederea în sine ca părinte.

Încheiem această călătorie prin recunoașterea faptului că meseria de părinte special nu este un ghinion, ci o misiune nobilă și frumoasă. E o ocazie de a-i oferi copilului tău dragostea, sprijinul și îngrijirea de care are nevoie. Poți străluci în această misiune, și chiar dacă provocările sunt mari, recompensele sunt și mai mari. Așa că, părinte special, sărbătorește fiecare reușită și continuă să fii eroul vieții copilului tău.

Viața de părinte special poate fi dificilă, dar este și plină de satisfacții și bucurii. Cu sprijinul adecvat și răbdare, poți depăși orice obstacol și sărbători fiecare realizare a copilului tău. Ești un părinte de succes și merită să te lauzi pentru tot efortul și dragostea pe care o investești în creșterea și îngrijirea copilului tău special.

De peste un deceniu Școala Primară CONIL, nivel primar și preșcolar oferă o educație de calitate tuturor copiilor, acordând șanse egale și copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Odată ce ai ales speranța, totul este posibil. (Cristopher Reeve)

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?