Proiect pilot inițiat de Asociația Conil în colaborare cu Georgiana Mihalcea (psihopedagog, autor al serialului „La braț cu autismul”, mama unui adolescent special).
Asociația Conil deschide, începând cu 1 noiembrie 2022, înscrierile adolescenților și tinerilor cu dizabilități în proiectul „ȘI EU POT”, care se va desfășura zilnic, între 15 și 17 la sediul din str. Bascov 2-5.
„ȘI EU POT” s-a născut din dorința de a pregăti adolescenții și tinerii cu dizabilități pentru viață. Proiectul va avea 5 componente de bază: comunicare, socializare, autonomie personală, descoperirea potențialului fiecărui membru și incluziunea socială.
„Cea mai mare teamă a unui părinte de copil special este cum se va descurca acesta după dispariția sa. Și eu m-am gândit la asta adeseori și mi-am dat seama că trebuie să fac ceva acum, concret, pentru a-mi pregăti copilul pentru o viață independentă. Îmi doresc pentru fiul meu și pentru toți tinerii cu dizabilități șansa la o viață normală. Totul începe cu un „ȘI EU POT”. Eu pot să am prieteni, eu pot să am un loc de muncă, eu pot să am grijă de mine. ȘI EU POT vreau să fie expresia în care va crede cu tărie fiecare tânăr din proiectul nostru.” (Georgiana Mihalcea, coordonator proiect).
Asociația Conil dispune deja de un complex educațional modern, perfect adaptat nevoilor copiilor și tinerilor cu dizabilități, de specialiști cu experiență în recuperarea fizică și cognitiv-comportamentală.
„De aproape 20 de ani Conil s-a implicat în recuperarea și integrarea a mii de copii cu dizabilități intelectuale și fizice din București. Prin proiectul „ȘI EU POT” misiunea noastră trece la un alt nivel: pregătirea pentru provocările vieții de zi cu zi a tinerilor speciali. Nu spun că va fi simplu, dar, noi la Conil cu asta ne ocupăm, să facem imposibilul posibil. Dăm, așadar, start înscrierilor în acest proiect pilot și, în curând vă vom surpinde cu realizările noastre.” (Adela Hanafi, manager Conil).
Proiectul pilot ȘI EU POT va urmări următoarele obiective:
- Crearea unui grup unit de 10-15 adolescenți și tineri cu dizabilități care să se întâlnească cu plăcere, să facă zilnic activități împreună, să comunice între ei și în afara programului prin intermediul unui grup de WhatsApp (prin mesaje text, video sau audio). Implicarea voluntarilor în comunicarea cu tinerii din proiect.
- Activitățile de dezvoltare personală realizate în grup, întâlnirile frecvente cu voluntari din comunitate, petrecerile, excursiile și taberele organizare cu o frecvență bine stabilită vor ajuta tinerii din proiectul nostru să aibă o viață socială normală, asemenea tuturor tinerilor de vârsta lor.
- Autonomie personală. Zilnic se vor organiza activități care să-i pregătească pe membrii grupului nostru pentru o viață independentă la vârsta maturității: curățenie, îngrijire personală, rutina zilnică, plantat, efectuarea cumpărăturilor, deplasarea cu transportul în comun.
- Descoperirea potențialului fiecărui membru. Credința noastră este că fiecare copil special are propriile sale abilități, iar activitățile sportive, artistice, tehnice, casnice etc. pe care le vom organiza ne vor da șansa să descoperim potențialul ascuns în fiecare adolescent și tânăr și să-l dezvoltăm la maxim.
- Incluziunea socială. La toate activitățile organizate vor fi invitați să se alăture (pe lângă specialiștii Conil) persoane din comunitate, oameni cu suflet cald ce vor să dea o șansă prieteniei adevărate cu un tânăr special. Incluziunea socială este o necesitate, iar membrii grupului „ȘI EU POT” vor fi primii care vor păși cu încredere pe drumul acceptării, al toleranței și integrării.