
Educația pentru copiii speciali în România
De ce CONIL e o alternativă unică la învățământul de stat?
Câți dintre voi s-au confruntat cu un sistem de învățământ care tratează copiii atipici ca fiind o povară? De cele mai multe ori, nevoile acestor copii nu sunt speciale, ci sunt nevoi normale de înțelegere, empatie, educație și socializare. Vorbind cu mulți părinți ai căror copii au trecut pragul școlii noastre, am înțeles că majoritatea dintre aceștia au avut dificultăți în sistemul învățământului de stat din România care nu se adapta nevoilor copiilor atipici. Ce e de făcut în astfel de situații și care sunt alternativele?
CONIL doboară aceste piedici din dorința de a da o șansă reală la educație, integrare și incluziune socială copiilor și tinerilor cu diferite dizabilități (autism, sindrom Down, retard mediu, epilepsie, tetrapareză spastică, etc.). Iată mai jos doar câteva dintre modalitățile prin care realizăm acest lucru:
#1: Învățământ continuu
Multe programe educative pentru copiii cu dizabilități din România sunt limitate pe o perioadă destul de scurtă, iar părinții sunt nevoiți să caute alternative după terminarea fiecărui ciclu de învățământ. Pentru a evita aceste tranziții, de multe ori neplăcute și dificile, CONIL oferă o soluție unică la noi în țară, având programe pentru cei mici începând de la grădiniță, până în clasa a 8-a!
#2: Un sistem de suport (chiar și după terminarea școlii generale)
Dar ce se întâmplă cu elevii CONIL după ce termină clasa a 8-a? Proiectul ȘI EU POT e dedicat adolescenților cu nevoi speciale. Aceștia se întâlnesc săptămânal în cadrul școlii unde au format un grup de suport și participă împreună la diverse activități de dezvoltare personală sub ghidajul personalului nostru calificat.
Astfel, ei capătă încredere în sine și în oameni, își descoperă potențialul, reușind ca la final de zi să spună „Și eu POT!”.
#3: Programe și terapii adaptate nevoilor fiecărui copil
Profesorii noștri specializați în educația copiilor cu nevoi speciale urmează un curriculum pe care îl mulează după nevoile acestora. În plus, avem o gamă largă de terapii (meloterapie, terapie prin arte combinate, atelier de bucătărit, și multe altele) și activități extrașcolare (înot, tenis, pian/chitară/tobe, balet, pictură, etc.). Găsiți mai multe informații despre acestea pe site-ul nostru.
#4: Programe complete într-un singur loc
Programele noastre unice dau șansa părinților să muncească și să petreacă timp de calitate alături de copilul lor, reducând timpul de deplasare de la un centru de recuperare la altul. Este și mai ușor pentru copii să aibă acces la toate serviciile și facilitățile necesare dezvoltării lor armonioase într-un singur loc.
În concluzie, la CONIL găsim o școala și o grădiniță, ambele acreditate de Ministerul Educației, terapii diverse pentru copii și workshop-uri pentru părinți, un model alternativ de educație adaptat pentru fiecărui copil, și o comunitate incluzivă care să-i facă să se simtă iubiți. Împreună transformăm dizabilitățile în abilități.
Sunteți interesați să aflați mai multe despre Școala CONIL? Pentru orice întrebare legată de terapiile coordonate de specialiști la Centrul Multifuncțional CONIL, nu ezitați să ne contactați pe e-mail la office@conil.ro sau pe platformele noastre de social media Facebook, LinkedIn sau Instagram.