Descoperă talentele copiilor

Astazi m-am gandit sa lucrez impreuna cu copiii o păpușă din lingura de lemn. Sunt convinsă că v-ar plăcea să o vedeți îmbrăcată și în portul national, așa-i?

Papusile din linguri de lemn au o lună istorie, ele realizându-se de artiși populari încă de multă vreme putându-se realiza în diferite moduri: pictate,imbracate traditional sau din hartie creponata.

Stim foarte bine ca pentru a sculpta o lingura de lemn, cea mai importanta parte este alegerea lemnului. Cel mai usor lemn de sculptat sus salcia, teiul si mesteacanul.

Materiale necesare:

– o lingura de lemn,de preferat nefolosita.

– ață pentru păr sau codite

– fetru

– carioca și acuarele pentru a colora costumul

– lipici sau silicon

– ochisori mobili

Pentru început facem sablonul costumului, atât fața cât și spatele acestuia.Decupam cu grijă cele doua parti dupa care facem sablonul pentru opinci.

A doua etapa presupune realizarea fetei. Desenam cu carioca ochii, gura și nasul.

Pentru realizarea coditelor,avem nevoie de un ghem de mohair. Taiem firele pe o lungime de 20 cm. Legam la mijloc si lipim codițele de lingură, folosind un pistol de lipit cu silicon. Pentru a da autenticitate portului, putem realiza și o băzmăluță (năframa), dintr-o bucată de panglică pe care o lipim deasupra codițelor.

Dupa ce am realizat fața, introducem coada lingurii intre cele doua fete ale costumului.Putem folosi o panglica tricolor pentru a lega papusa la mijloc. Apoi, după inspirația și bucuria fiecăruia, vom decora costumul cu motive tradiționale.urmează aplicarea opincilor folosind de asemenea pistolul de lipit.

Pentru realizarea unei păpuși din lingură de lemn băiețel, urmăm aceiași pași cu mențiunea că părul realizat din mohair va avea o lungime mai mica iar năframa va fi înlocuită cu o căciulă sau chiar o pălărie.

Contumul baietilor este format din: pantalon, camasa, caciula, brau si opinci.

Costumul fetelor este format din: bluza, fusta, fota, brau, naframa si opinci.

Sunt sigura ca mânuțele voastre magice vor făuri cele mai frumoase păpuși din linguri de lemn, așa-i?

Activitatea propusă poate fi realizată atât la grup cât și individual, acasă, la școală sau la grădiniță. În această activitate se vor implica cu bucurie și copiii cu cerințe special educaționale care vă vor suprinde cu răbdarea, atenția la detalii și inspirația în alegerea culorilor costumului popular.

Spor la joacă, inspirație și creativitate!

Articol realizat de educator specializat, Anca Mareș

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?