De ce să-ți lași copilul în tabără!

 

Cand eram mica le-am spus parintilor mei ca vreau sa merg in tabara, m-am lovit mereu de refuzul lor. De ce? Pentru că le era teamă să fiu departe de ei pentru a nu mi se întâmpla ceva rau. Aceeași poveste și cu excursiile astfel că eu eram tot timpul insotita de unul dintre membrii familiei. Genul de părinți protectori, aceștia au generat la acele vremuri momente frustrante pentru mine, unul dintre puținii copii ce participau mereu la activități extracurriculare însoțită de părinți.

Cand am devenit mama mi-am promis sa-mi las copilul sa experimenteze tot ceea ce-si doreste si mai ales sa mearga in cat mai multe excursii si tabere! Ceea ce s-a si intamplat! Baietelul meu a mers prima data in excursie in jurul varstei de trei ani si in prima tabara in jurul varstei de 4 ani. Am ales ca prima tabara sa fie aproape de Bucuresti, ca, in cazul in care nu se va acomoda sa putem ajunge repede la el. ”Ma simt foarte bine si mi-am facut multi prieteni”,acestea au fost cuvintele pe care mi le-a spus  Alex dupa prima lui noapte petrecuta departe de noi, in tabara.

An de an, baietelul meu nu a ratat nici o excursie, tabara sau cantonament. Dupa fiecare experienta se intorcea mai independent, mai fericit, mai încrezător în forțele sale, cu un bagaj nou de cunoștinșe dar mai ales dornic de a repeta experiența. Taberele l-au ajutat foarte mult pe partea de socializare. Daca l-a inceput l-am lasat doar cu colegii lui, pe parcurs  am decis că este pregătit să meargă și in tabere în care cunoștea grupuri noi, luând parte și la activități noi.

 

Există o vârstă la care putem spune că un copil este pregătit emoţional pentru a merge singur în tabără (fără părinţi)?

Dupa intrarea in colectivitate, in jurul varstei de 3-4 ani, copiii incep sa fie pregatiti pentru socializare in grupuri si deschiși la prietenii noi. In cazul in care copilul a mai experimentat dormitul la un prieten apropiat sau la rude si a fost incantat de aceasta experienta, Daca nu il sperie dormitul singur, daca se adapteaza schimbarilor de mediu, atunci parintii pot lua in considerare inscrierea lui intr-o tabara. Este bine sa se discute cu el ce se intampla acolo, cate zile si nopti dureaza, cu cine sta acolo, cine are grija de el si mai ales ca se poate intoarce acasa daca nu ii place si nu se acomodeaza.

Ce aspecte este bine sa luăm în calcul atunci când alegem o tabără pentru cel mic? Este bine ca tabăra să fie organizată de unitatea de învăţământ unde merge copilul sau poate fi şi o tabără externă?

In prima tabara ar fi bine ca cel mic sa mearga cu prietenii, colegii de gradinita, doamnele educatoare. Astfel, alături de ei i-ar fi mult mai usor sa se adapteze. Fiecare familie poate alege o tabara organizata de gradinita sau scoala. Importante sunt siguranta copilului, personalul si educatorii, activitatile pe care le desfasoara acolo,  in functie de tematica taberei, in acord cu varsta copilului si preferintele lui. Daca vorbim despre o tabara tematica,de dezvoltare personala,de sport, de gospodarie sau de dans, este extrem de important sa fie verificate experientele facilitatorilor sau a persoanelor care vor interactiona direct cu copilul.

Reguli în tabără, atât pentru copii, cât și pentru părinți

 

Experienta mea mi-a demonstrat ca un copil poate face fata cu suuces unei tabere odata ce a trecut cu bine peste momentul integrarii in colectivitate, la gradinita. Pe parcursul taberei, copilul isi dezvolta imaginatia si isi imbunatateste comunicarea.Tabara are reguli atat pentru copii cat si pentru parinti. Telefonul mobil si gadgeturile pot fi interzise iar comunicarea cu parintii se face doar intr-un anumit interval de orar, stabilit si comunicat anterior.

Care este durata optimă a unei tabere?

Merg in tabere cu copiii de gradinita de aproximativ 4 ani. Am avut copilasi cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani. Tabara pe care o organizam este de 6 zile și până acum nu am intalnit nici un copil care sa planga ca vrea acasa. Fiind în mare parte elevii mei, discutam din timp acest aspect si planificam ce vom face in fiecare zi. Nu cred ca exista o durata optima a unei tabere atata timp cat copilul merge cu o persoana cunoscuta iar activitățile organizate îi fac plăcere.

. Ce este util să conțină o tabără, ca activități, pentru dezvoltarea pe toate planurile a copiilor?

In primul rand activitati distractive, pe placul copiilor gândite astfel încât să respecte intervalul de vârstă al copiilor participanți. Partea de socializare este  nelipsita, indiferent de tipul de tabara. Sa va aloca timp discutiilor despre cum sa-si controleze furia, sa-i respecte pe cei din jur, sa arate empatie si bunavointa, sa ajute, sa invete sa ceara ajutorul. Aceste obiective trebuie urmarite si implementate pe tot parcursul taberei.

Ce facem când copilul plânge în tabără? Cum îi creăm confort și cum îi dăm încredere că are în el puterea de a se descurca departe de părinți?

In primul rand il linistim si ii aratam ca mai sunt si alti copii in tabara fara mami si fara tati, facem impreuna un calendar cu cate zile stam si taiem in fiecare seara ziua care a trecut. Deoarece este stabilit un program de vorbit la telefon cu parintii, ii sunam la ora stabilita și ne bucurăm împreună de acest moment.

Ii oferim afectiune si prin joaca il distragem de la dorul de parinti, copilul trebuie sa aiba parte de imbratisari pe tot parcursul tabereiâ de mangaieri de noapte buna si povestile de seara de acasa.

In cazul in care copilul chiar sufera de dorul parintilor, este bine sa vina sa-l ia din tabara pentru a nu-i creea copilului o trauma.

Cum stăm noi, părinții, liniștiți că sunt în siguranță copiii, și cum scăpăm de gândurile negre?

In primul rand ne folosim de tehnologie, cream un grup cu parintii unde povestim la pranz si seara cum a decurs ziua, ilustrând comunicarea cu imagini.Orice parinte isi cunoaste copilul daca e fericit sau nu in tabara iar fotografiile vor vorbi de la sine.

Acordati atentie, inca de la alegere, imprejurimilor unde are loc tabăra, masurilor de siguranta si de prim ajutor, care este proportia dintre numarul de supraveghetori si cel al copiilor, activitatile cu risc ,ca plimbarile cu barca, inotul, schiatul sau drumetiile montane.

Să aveți o vară de vis, plină de aventuri uimitoare!

Educator Cristina Dobre

 

 

 

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?