Cum să atragi cooperarea copilului fără să ridici tonul sau să repeți de 10 ori

În primul rând, e nevoie să fim conștienți că ai noștri copii – ca ființe unice și separate de noi, care își doresc să fie căpitanii propriilor vase (a se citi vieți) – nu pot fi controlați.

Poate că sună dur dar, gândește-te pentru un minut. Nicio ființă nu o poate controla pe alta (excludem forța), indiferent că vorbim de copii, soț, soție, soacră și așa mai departe. Și nimeni nu poate să ne controleze pe noi.

Deci orice încercare a noastră de a-i manipula, de a-i determina să facă ce vrem noi, de a-i convinge de adevărul nostru – toate acestea neavând, de obicei, nimic de-a face cu nevoile și dorințele lor – vor fi sortite eșecului. 

Copilul nu mă ascultă nici dacă ridic tonul, nici dacă repet de X ori…”.

Eu aș zice că nu ascultă tocmai din aceste cauze. A devenit imun la țipete, la rugăminți, la repetări. Nici nu le mai aude, nu mai percepe cuvintele sau înțelesul lor.

Și pentru că aceste strategii au eșuat, e momentul să învățăm unele noi, vorba lui Einstein: „să faci același lucru, zi de zi, și să aștepți rezultate diferite este pură nebunie”.

7 Acțiuni prin care să atragi cooperarea copilului tău

1. Începe să vorbești DOAR când ai atenția lui

Dacă strigi din cealaltă cameră : „E timpul de baie, Matei!“, poți s-o faci și de 10 ori fără niciun răspuns și să crezi că Matei te ignoră. Însă e nevoie de contact vizual, de a fi sigur că el recepționează și înțelege mesajul.

Uită-te-n ochii lui, vorbește-i calm, eventual pune-i o mână pe umăr. Abia apoi poți să formulezi cererea ta.

2. Nu vorbi cu copilul în timpul unei furtuni emoționale  

Știi tu, când copilul face o criză, e furios sau trist sau e în mijlocul unui tantrum și tu încerci să-l convingi să facă ceva, orice. Dar el nu răspunde sau, cel mai adesea, devine și mai refractar la ce-i spui tu. Atunci cea mai bună soluție este să taci.

În acele momente, partea creierului responsabilă de vorbire, de decizii, de rațional, nu este activă. Este complet blocată. În acele momente singurul active fiind emoționalul și, dacă vrei să ajungi la rațiune și la logică, trebuie să te adresezi emoțiilor.

  1. Pune-te în pielea lui.Empatia rareori dă greș

Dacă ai fi ocupat să faci ceva important pentru tine și altcineva îți cere să întrerupi totul, în acel moment, pentru a face ceva care nici nu știi dacă îți place… cum te-ai simți?

Încearcă să vezi așa lucrurile data viitoare când îi ceri să te asculte și vei găsi moduri creative și personalizate de a i te adresa sau de a-ți modela nevoia astfel încât să ajungeți la o soluție avantajoasă pentru amândoi.

4. Încearcă să înțelegi înainte de a cere să fii înțeles 

Aceasta este una din cele 7 legi ale eficienței enunțate de celebrul Stephen Covey.

Și nu se referă doar la copii, ci la orice situație, în general. Pe scurt, ceea ce ne cere este să ascultăm, mai întâi. Să ascultăm cu inima, să ascultăm activ, să ascultăm pentru a înțelege și nu pentru a răspunde, pentru a judeca, pentru a interpreta sau pentru a ne veni nouă rândul mai repede să spunem ce-avem de spus.

5. Șoptește              

Da, ai auzit bine. Îți vine să țipi din ce în ce mai tare, dar în loc de asta șoptește pentru a-i atrage atenția. Țipetele ca și alte manifestări ale furiei ne îndepărtează, pune distanță între tine și copil.

Pentru ca al nostru copil să coopereze, avem nevoie de apropiere, de conectare. Iar dacă vorbești în șoaptă exact asta vei obține, el va veni mai aproape de tine pentru a te putea auzi, îi stârnești curiozitatea și îi calmezi sistemul nervos; în această stare de receptivitate, șansele de a coopera sunt considerabile.

6. Oferă alternative

Orice cerere ai avea de la copil, gândește-te s-o formulezi sub forma a 2 opțiuni. Ambele bune, ambele acceptabile pentru tine – dar și pentru el.

7. Reformulează ordinele sub forma cererilor sau rugăminților sau, și mai bine, a informațiilor

Doar gândește-te cum te simți tu când cineva îți dă ordine… instinctul este să opunem rezistență, să ne împotrivim.

NU mai contează ce trebuia să facem, nici nu mai auzim, noi simțim doar atitudinea de „eu sunt șeful, faci cum zic eu” și e de ajuns pentru a deveni Gică contra. Același lucru îl simte și copilul tău.

 

VLASCEANU MIHAELA

No Comments

Post a Comment

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?