
Iată-mă în fața unei noi provocări! Anul acesta am la clasa trei copii stangaci! De ce atât de provocator? Pentru că suntem grupa mare și pregătirile pentru un nou început sunt în toi!
Această “problema” m-a preocupat încă de la momentul la care am descoperit că propriul meu copil este stângaci, împingându-mă spre a cerceta și aprofunda acest subiect.
Ce am aflat? Ei bine, am reținut câteva aspecte esențiale pe care mă bucur să le împărtășesc!
Sub nicio forma nu se schimba mana dominanta! Copilul este stangaci? Nu il fortezi/ indrumi sa foloseasca mana dreapta! Asta poate avea urmari nedorite, poate schimba centrul vorbirii si astfel pot interveni probleme de limbaj (“balbaiala”).
Iată însă și ce spun psihologii despre încercarea de a transforma un stângaci în dreptaci:
Copiii stângaci obligați să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiți sau pot avea dificultăți de învățare. Este indicat ca părinții și educatorii să repereze latura preferențială, mai ales în cazul scrisului, și a-l lăsa pe copil să scrie cum îi este lui natural, ușor și comod.
Daca analizezi putin copiii stangaci, vei observa ca acestia scriu in oglinda (cifre, litere, scrisul de la dreapta la stanga). Unii dintre ei sunt USOR orientati catre discalculie sau dislexie, ceea ce este de urmarit, observat si sprijinit de catre cadrul didactic, in stransa colaborare cu parintii.
Cum îi încurajăm pe stângaci și ce soluții există în cazul apariției discalculiei sau dislexiei? Soluția este simplă și la îndemâna tuturor! Folosirea medelor alternative de predare tip Montessori, in special a celor cu suport vizual. Stangacii sunt ajutati de suportul vizual, iar dreptacii de cel auditiv.
Așadar, dacă ai un copil stângaci, cel mai important lucru este să NU încerci să îl corectezi. Nu-i inhiba astfel creativitatea, imaginația, talentele artistice, aptitudinile și gândirea divergentă. Asta pentru că ei, stângacii sunt de obicei orientati catre creatie, arta si stiintele umaniste si mai putin catre stiintele exacte. Asadar, se recomanda orientarea ulterioara catre vocatie.
Si stii ce am mai aflat? In fiecare an, in data de 13 august, este sarbatorita, la nivel international, Ziua Stangacilor.
Raluca Mîrzan, educator