Cum gestionăm sau redirecționăm furia la copii

FURIA LA COPII

ACTIVITĂȚI DE LINIȘTIRE SI GESTIONARE        

 

Furia la copii este o emoție pe care, de obicei, adulții înceracă să o temeperze și să o oprească. De ce? Pentru mulți dintre noi, furia are conotații negative și ne provoacă disconfort. Dar cum îi putem ajuta pe cei mici să își gestioneze furia? Iată mai jos câteva idei de activități care să îi ajute pe micuți să se liniștească.

 

Furia face parte din paleta noastră de emoții, este o emoție sănătoasă și normală. Deși este neplăcută, este modul prin care copilul semnalizează o anumită problemă sau faptul că nu îi place ceva din ceea ce se întâmplă în jurul său.

Copilul începe să simtă furia de la vârste mici, la intensități care uneori sunt prea mari raportat la abilitățile lor de autoreglare. Binecunoscutele TANTRUM-uri sunt manifestări ale furiei și frustrării celor mici, emoții copleșitoare pentru ei. Cu ajutorul adulților, copiii învață să facă față furiei și frustrării.

Prin validarea și sprijinul adulților, copiii vor învăța că furia nu trebuie reprimată și că nu trebuie să fii pedepsit pentru furia pe care o simți. Este obligatoriu ca micuțul să înțeleagă ce se întâmplă cu el, ce anume îl înfurie și cum poate gestiona cât mai bine aceste momente.

ACTIVITĂȚI PRIN CARE COPIII ÎNVAȚĂ DESPRE FURIE, REUȘIND SĂ O EXPRIME

 

  • Încurajează-l pe micuț să deseneze o față furioasă sau supărată care să îl înfățișeze în momentele în care s-a înfuriat.
  • Desenați pe o foaie, împreună cu cei mici, corpul lor;  apoi, cu diferite culori, marcați locurile din corp unde ei simt furia.
  • Joaca cu cuburile de construcție; construiți blocuri din cuburi și dați copilului o minge pentru a distruge turnurile construite.
  • Carțile despre emoții sunt iar o sursă bună și utilă, pentru a-i familiariza pe copii cu furia și emoțiile în general.

 

JOCURI ȘI ACTIVITĂȚI PENTRU RELAXARE

Atunci când copilul este furios și agitat, sistemul său nervos simpatic se activează, fapt care duce la o respirație rapidă și superficială. Respirația profundă, în schimb, stimulează nervul vag al copilului, care activează sistemul nervos parasimpatic. Acesta calmează copilul și îl ajută în reducerea furiei, de aceea, exercițiile de respirație profundă sunt strategii eficiente prin care copiii se pot liniști. Câteva idei de activități creative pentru a-i stimula pe copii să respire profund:

  • Păpădia- copilul își imaginează cum inspiră inhalând mirosul unei păpădii, apoi expiră pe gură lent pentru a sufla semințele păpădiei, punând-și în același timp o dorință.
  • Baloane de săpun –copilul inspiră lent și adânc, apoi expiră ușor și suflă pentru a forma baloane de săpun.
  • Umflarea de baloane- este o tehnică simplă,dar eficientă ,prin care copilul poate fi învățat cum să respire adânc și controlat și cum să devină conștient de legătura dintre corpul și mintea lui. Umflarea unui balon va ajuta să își gestioneze mai bine frustrarea și tensiunea pe care le resimte.

  

VLĂSCEANU MIHAELA

Psihiolog

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?