Cum ajuți copilul cu autism să devină independent

Ajuți copilul cu autism să fie independent

Ca părinte, unul dintre țelurile tale în ceea ce-l privește pe cel mic este să-l ajuți să fie autonom, să poată să aibă grijă de el și să fie capabil să ia decizii bune, de unul singur. Însă, uneori, țelul acesta întâlnește diferite obstacole. Cum poate ca părinte să îți ajuți copilul cu autism să fie independent? Asta este cu adevărat o provocare. Noi v-am pregătit 3 modalități prin care îți poți ajuta copilul să devină din ce în ce mai responsabil.

Copiii cu tulburări de spectru autist au anumite deficite în funcționarea socială și cognitivă. Acestea se exprimă printr-o capacitate redusă a de începe sarcini, de a rămâne atenți sau de a organiza informații într-o ordine specifică. Acestor copii le este afectată și capacitatea de generalizare, însemnând abilitatea de a aplica ce au învățat în trecut, în diferite contexte. Toate acestea conduc la dificultăți în a fi autonomi, căutând ajutor și susținere din partea părinților sau profesorilor. Dacă acest comportament nu se schimbă în decursul anilor, pot apărea diferite consecințe pentru aceștia, în special în ceea ce privește nevoia de alte persoane pentru a realiza sarcini simple.

Noi v-am pregătit 3 modalități prin care să  ajuți  copilul cu autism să devină independent.

#1 Folosește materiale vizuale.

Poți folosi diferite planșe, desene sau imagini, atât printate cât și pe ecranul unui calculator(chiar și sub forma videoclipurilor!), pentru a arată fiecare pas necesar pentru a duce la bun sfârșit o sarcină. Spre exemplu, poți folosi asemenea materiale vizuale pentru sarcini simple precum spălatul pe dinți. Acestea funcționează de minune și pentru prezentarea programului pe care îl desfășurați zilnic. Încearcă să nu încarci puternic programul pentru a-i oferi celui mic flexibilitate și, de asemenea, lasă mereu un spațiu liber pentru momentele neprevăzute.

#2 Lasă-l să aleagă încă de mic.

Oferă-i copilului șansă să aleagă, fie că este vorba de cele mai mici aspecte: măr sau banană? Acesta îl va ajuta să-și dezvoltate abilitatea de a lua decizii de unul singur, având încredere în ele.

#3 Creează un sistem de exersare într-un spațiu organizat.

Un sistem de acest fel se referă la învățarea structurată care permite copiilor să exerseze abilitățile învățate, într-un loc organizat. Acesta indică tipul și numărul de sarcini pe care cel mic trebuie să le facă, însă, cel mai important, copilului i se spune când o sarcină este gata și ce urmează să facă după aceasta. În acest mod, se ajunge la capacitatea de generalizare menționată mai sus.

Așadar, cum ajuți copilul cu autism să fie independent? Prin perseverență, exercițiu și speranță, copiii cu autism vor deveni persoane responsabile, încrezătoare în forțele proprii și determinați să fie independenți.

Pentru noi la CONIL, copiii cu tulburări din spectrul autist sunt incluși, acceptați și ajutați de către o echipă de specialiști pentru a deveni tineri cu încredere în sine și adulți independenți. Centrul de Terapii CONIL este deschis tuturor copiilor care au nevoie de sprijin în dezvoltarea lor.

Pentru orice întrebari despre terapiile noastre puteți să ne contactați pe e-mail la office@conil.ro sau pe platformele noastre de social media Facebook, LinkedIn sau Instagram.

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?