Copilăria de ieri și de azi

Copilaria de ieri si de azi

 

Facand o incursiune in timp, imi amintesc cu drag de copilaria mea cand libertatea era cuvantul de ordine. Noi,copiii ,eram tot timpul liberi ,parintii nu aveau timpul necesar pentru a sta toata ziua cu noi, iar vacantele de vara le petreceam, în majoritatea lor, la bunici. Ne jucam cât era ziua de lungă imparțind cu ceilalți parteneri de joacă bicicleta, elasticul, mingea și câte și mai câte.

Ne jucam cu bucurie și entuziasm ,,De-a v-ati ascunelea” , ,,Baba oarba” sau ,Sotron” . Cu parintii ne jucam mai putin, deoarece serviciul le ocupa mare parte din timp. Si asa trecea o zi intreaga.

Vremurile s-au schimbat mult. Parintii se implica mult mai mult in cresterea copiilor, pornind de la perioada concediului de maternitate. Copii nu mai sunt lasati singuri in fata blocului, caci numarul masinilor a crescut foarte mult iar curtile blocului nu mai reprezinta un spatiu sigur pentru copii. La scoala putini copii mai merg singuri, cel putin nu in clasele primare iar acasa copii nu mai stau singuri. Parintii ies insa mai des cu copiii in parc cu bicicleta sau la plimbare. Părinții își petrec și concediile alături de copii iar bucuria tuturor este extraordinară.

In trecut, putini copii erau aceia care participau la activitati “Extrascolare”, cei mai mulți dintre copii practicând un sport în cadrul cluburilor sportive școlare. Astăzi însă, programul majoritatii copiilor este foarte aglomerat cu tot felul de activități – engleză, dans, balet, informatică, canto sau studiul unui instrument. Și astfel, copiilor le rămâne atât de puțin timp pentru joacă…

.Apropierea de parintii este mult mai mare in zilele noastre, dar este important sa compensam, pe cat posibil, libertatea pe care părinții au avut-o în copilăria lor. De asemenea, socializarea este foarte importanta. Sa incurajam copilul sa isi faca prieteni in loc sa stea singur, uitandu-se pe telefon, tv sau tableta. Si sa nu uitam ca noi suntem modelul copilului iar ceea ce ei observă zi de zi alături de noi, părinții, va avea un rol extrem de important în formarea sa.

Invatator : NEACSU LORENA

No Comments

Post a Comment

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?