
Învățătorul este acela care modelează materialul cel mai de preț-copilul, dorind ca din fiecare să realizeze o ființa înzestrată cu cele mai frumoase trăsături și cu calitățile morale cele mai înalte.
Munca dascălului este complexă și cere o mare dăruire. Cea mai mare mulțumire a învățătorului este aceea de a vedea copilul cum se deschide și se dezvoltă sub ochii învățătorului, ca o floare. Această floare constitue răsplata cea mai înaltă a învățătorului.
Învățătorul și copilul se întâlnesc pe același tărâm, al educației în școală, pentru că ”omul nu poate deveni om decât prin educație”, așa cum spune Immanuel Kant,.
Deși stăpânit de instinctul de explorare și curiozitate, de trebuința de varietate și noutate, de dorința de a reuși, copilul este nesigur în formarea a ceea ce încă nu are, în cunoașterea a ceea ce e nou pentru el, de aceea el cere și dorește aprobarea și sprijinul învățătorului.
De-a lungul carierei mele i-am încurajat pe copii,i-am apreciat, i-am ascultat și i-am urmărit cu răbdare. În decursul celor două decenii de activitate didactică, am îndrumat elevi din diferite medii și cu particularități diferite de muncă intelectuală. I-am apropiat de mine și am manifestat o mare încredere în capacitatea lor de muncă, i-am iubit din tot sufletul și am considerat o onoare să instruiesc și să educ asemenea “comoară “, cel mai frumos dar lăsat de Dumnezeu pe pământ.
Apropierea de elevi este advărata cheie a succesului școlar. Cunoscând copilul sub toate aspectele, am putut să descopăr particularitățile lor intelectuale și morale, trăsăturile de caracter, astfel încăt să le cultiv pe cele pozitive și să le îndepărtez pe cele negative.
Copilul. este extrem de receptiv și sensibil, iar pentru a ajunge la sufletul lui este necesar să-i oferim posibilitatea să se exprime. Copilul știe când e privit cu încredere, cu dragoste și când nu, de aceea reacția lui e diferită. Am avut întodeauna o comunicare deosebită cu ei, iar ei nu m-au dezamăgit. Am încercat în toate activitățile, să le cultiv sentimentil de prietenie, dragoste de adevăr și frumos. Pe lângă activitățile de la clasă, am antrenat elevii în activități extracuriculare îndrăgite de ei.
Învățatorul este cel care își dedică timpul, talentul pedagogic și energia pentru a motiva curiozitatea și a inspira elevii să învețe.
Acest an școlar reprezintă pentru mine o provocare, odată cu venirea la Școala Gimnazială Conil. În scurta perioadă petrecută aici, am descoperit că nu există un model de lecție, un tipar, ci zilnic trebuie să fii pregătit să schimbi ceva în șcenariul pe care l-ai gândit, copiii fiind cei care , în funcție de stările lor, prezența lor de spirit din acea zi, te fac să stabilești modul cum transmiți, consolidezi sau evaluezi cunoștințe. Toate acestea nu se pot face fără răbdare și multă iubire, ele sunt ingredientele care asigură succesul. Tactul pedagogic te ajută să transmiți aceste lucruri, astfel încât , zi de zi, să-i faci să creadă că totul este un joc.
Sper că am creat la clasa a III-a, colectivul de elevi pe care îl îndrum, un mic unvers, în care cred și în care mă regăsesc, din care iau zi de zi energia de a merge mai departe pe un drum nou, să fiu făclia care le luminează calea și le îndrumă pașii pe drumul cunoașterii.
Învățătorul trebuie să fie izvor de inspirație pentru cei din jur, indiferent dacă fac parte din clasa la care predă sau pur și simplu l-au întâlnit în drumul lor. Este omul care suflă în aripile copiilor pentru a zbura!
Clasa mea, micul meu univers!
Învățător Serasela Predoiu