Adaptarea la grădiniță, o problemă ce frământă orice părinte

Adaptarea preșcolarului la grădiniță

           Cum va fi adaptarea la grădiniță a micuțului meu? Aceasta este întrebarea ce frământă în aceste zile orice părinte, fie că este al unui copil tipic sau al unui micuț cu cerințe educaționale speciale.

Asa cum bine stiti, traversam vremuri grele in care adaptarea blanda a copilului la viata de gradinita pare imposibila. ATENTIE! Doar pare.

            Adaptarea la gădiniță și rolul părinților.

Ce au de facut parintii pentru ca adaptarea preșcolarului să fie una lină?

Pai, este foarte important felul in care adultul ii vorbeste copilului despre noua etapa. Copilul ar trebui sa stie dinainte ce activitati interesante si placute va face in cadrul gradinitei: vorbiti copiilor despre jocurile si activitatile care stiti cu siguranta ca il atrag, despre educatoare si personalul auxiliar care sunt acolo pentru a-l ajuta sa isi depaseasca temerile, pentru a-l ajuta sa-si rezolve eventualele conflicte.

Marea greseala pe care am auzit-o de foarte multe ori de-a lungul anilor a fost aceea de a “ameninta” copilul cu gradinita! “Lasa ca mergi tu la gradinita! Vei vedea tu! Acolo nu iti va canta nimeni in struna.” TOTAL GRESIT! Care va fi perceptia copilului despre noua etapa? “Ajung acolo, printre oameni straini, rai, care nu vor fi dispusi sa ma inteleaga.” Tu, draga parinte, te-ai putea adapta asa? Ti-ar fi bine sa incepi un nou job cu frica in oase ca un alt coleg sau seful iti vor face probleme?

O alta solutie pentru o adaptare usoara ar fi un program mai scurt in prima saptamana, daca situatia parintilor o permite. Conform procedurilor, accesul apartinatorilor in gradinite este strict interzis, dar este important sa tii legatura cu educatoarea si sa fii pe aproape in cazul in care aceasta iti transmite ca cel mic plange. Asa ii vei da copilului tau incredere ca esti acolo, aproape de el atunci cand are nevoie. In felul acesta se va crea o legatura bazata pe incredere si cu cadrul didactic.

Este foarte important sa comunici cu educatoarea (fara a exagera) si cred ca ar fi utila pentru toata lumea o lista cu lucruri care ii plac copilului tau, sau alte lucruri importante care i-ar face mai facila adaptarea (Ce ii place sa manance? Care sunt jucariile/ jocurile preferate? Cum adoarme? Ce cantece/ povesti ii plac?). Este foarte adevarat ca orice societate functioneaza pe baza unor reguli, dar introducerea acestora poate fi facuta progresiv, nu din prima zi de gradinita. Poate la inceput nu va sta pe scaunel la activitati. Nu e un capat de tara! Peste o saptamana va sta.

           Adaptarea la grădiniță și rolul educatorului pentru o adaptare blândă a preșcolarului?

Sa inteleaga fiecare emotie a copilului, sa comunice empatic, dand exemplul propriu copilului: “Inteleg ca iti lipseste mami/ tati/ surioara/ fratiorul. Este firesc sa iti lipsesasca si sunt sigura ca si tu le lipsesti lor si ca abia asteapta sa auda cum a fost ziua ta azi. Stii… si mie mi-a fost greu sa ma despart de mama mea in primele zile la gradinita si, uneori, mi-e greu si acum, adult fiind”. APLEACA-TE LA NIVELUL COPILULUI ATUNCI CAND II VORBESTI! Contactul vizual este esential.

Daca parintele nu ti-a lasat o lista sau nu ti-a comunicat in prealabil prea multe lucruri despre copil, cere-i tu! Va fi mult mai usor pentru toata lumea: copilul va prinde incredere, parintele va fi mai linistit, iar tu, draga educatoare, vei avea un punct de plecare si nu va trebui sa cauti si sa iei prin eliminare toate variantele, castigand astfel timp pretios.

Adaptare ușoară tuturor! Sa aveti un nou an scolar cu multe realizari! Bafta tuturor: parinti, copii si cadre didactice! Iar dacă doriți informații despre cum facem adaptarea preșcolarului la CONIL, vizitați pagina noastră de Facebook sau site-ul nostru.

Open chat
Buna,
Cu ce te putem ajuta?