Stima de sine

Stima de sine

Stima de sine este absolut necesara pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici. Incredere in propriile forte ii poate aduce pe cei mici pe calea succesului, iar de aceea cultivarea acesteia este foarte importanta. Insa, de cele mai multe ori, foarte putini copii au incredere in ei. Asadar, parintii, bunicii, educatorii si dascalii sunt cei ce au rolul de a ii ajuta. Iata cateva metode constructive prin care putem face asta!

  1. Trebuie sa ii lasam pe copii sa ia riscuri calculate.

Deseori, din dorinta de a ii proteja, nu ii lasam pe cei mici sa participle in anumite activitati. De cele mai multe ori aceste lucruri sunt reflectiile fricilor noastre, iar de aceea trebuie sa facem un pas inapoi sis a ii lasam pe copii sa experimenteze. Fie ca vorbim despre cataratul unui copac (in conditii de siguranta, bineinteles) sau participarea in diverse activitati sportive, copiii trebuie sa invete sa fie responsabili pentru propriile actiuni. De aceea, este bine ca uneori sa ne lasam propriile frici deoparte si sa ii ajutam si incurajam.

  1. Laudele exaggerate trebuie lasate in spate.

Ca parinti adesea suntem mandri de copiii nostri, lucru perfect natural! Laudele sunt bine-venite, insa uneori avem tendinta de a exagera. Acest lucru le creste stima de sine celor mici la un nivel prea inalt, ceea ce ii face sa se demoralizeze total in momentele in care trebuie sa faca fata esecului. De aceea, este bine sa ne calculam cu atentie vorbele in preajma lor!

  1. Trebuie sa incercam sa ii incurajam pe cei mici sa isi descopere propriile abilitati.

Fiecare parinte isi doreste ca fiul sau fiica sa se priceapa la toate! In realitate insa, acest lucru este imposibil. Asadar, este important sa ii incurajam pe cei mici sa isi descopere pasiunile si sa ii canalizam pe propriul lor drum! Fie ca este vorba de tot ce tine de matematica si stiintele exacte sau arte plastice si desen, copiii trebuie sa isi aleaga si urmeze propriile lor vise.

Asadar, la CONIL, noi consideram ca stima de sine este o calitate pe care fiecare copilul trebuie sa o aiba. De aceea, noi ii incurajam pe cei mici sa isi urmeze pasiunile, sa experimenteze si sa interactioneze cu tot ce tine de mediul inconjurator si societate, deoarece acesta este modul perfect prin care cei mici pot invata!

1 Comment
  • Andreea Popescu
    Posted at 21:01h, 04 September Reply

    Excelent!

Post A Comment

Translate »