Despre empatie si modul in care putem schimba vieti

Despre empatie si modul in care putem schimba vieti

De multe ori, copiii cu nevoi speciale sunt tratati diferit in societate. Adesea marginalizati, discriminarea impotriva copiilor atipici este o problema imensa in scolile de masa din Romania. La CONIL, ne-am intrebat de multe ori care este solutia pentru a opri acest comportament negativ, iar, dupa ani de activitate, am gasit raspunsul: empatia.

In primul rand, ce este empatia?

Empatia= Interpretare a eului altora după propriul nostru eu.

Suntem siguri ca toti stim deja definitia din dictionar a cuvantului. Aceasta definitie este una perfecta, deoarece empatia inseamna intr-adevar a te transpune in lumea altora. Insa, ce este important de notat este interpretarea fiecaruia asupra cuvantului. Pentru unii, empatia inseamna a te gandi la cum se va simti o persoana si a anticipa efectul pe care il vor avea actiunile tale asupra cuiva. Pentru altii, empatia inseamna a simti rautatea si suferinta din jurul nostru, si a actiona impotriva ei. Mai sunt si altii care se considera empatici pentru ca reusesc sa simta tot ce simt ceilalti, si ofera sprijin neconditionat tuturor.

Cine are dreptate?

Cand vorbim despre empatia, fiecare dintre ipostazele mentionat anterior reliefeaza o realitate, un adevar. Asadar, putem afirma ca empatia este un sentiment altruist, ce ne face sa actionam intr-o maniera in care servim pentru binele altora, li nu cu prioritate al nostru! Deși ambiguu pentru unii, la noi, la CONIL, empatia este una dintre cele mai importante virtuți. De aceea, putem spune nu doar că o persoană anume are dreptate , ci fiecare dintre aceia  care actioneaza in felul sau pentru binele altora, care nu se gandeste doar la el, ci la mai mult decât atat.

In acest fel, am ajuns la concluzia ca o mare parte din modul in care ii putem ajuta pe cei cu nevoi speciale este prin a empatiza cu ei, prin a intelege ca diferentele dintre noi sunt cele care ar trebui sa ne aduca aproape. Intr-o societate perfecta, empatia este felul in care problemele si diferentele dintre oameni, incepand cu discriminarea, sunt eradicate. Asadar, la CONIL, punem in fruntea listei de valori empatia, promovand educatia incluziva in toate scolile din Romania!

No Comments

Post A Comment

Translate »